Presentatrice boeken of Dagvoorzitter inhuren?

Voor live events, (online) uitzendingen, debatten en congressen willen mensen steeds vaker een professionele presentatrice boeken of dagvoorzitter inhuren. Afhankelijk van de thematiek zijn er vele verschillende professionals op het internet te vinden. Wie past het beste bij jouw organisatie, vraagstuk, event of topic? En ga je voor een dagvoorzitter of een presentatrice?

Afhankelijk van de vorm van jouw event kan je de keuze maken tussen een presentatrice of een dagvoorzitter.

De eerste gaat letterlijk over presenteren. Dat betekend dat de presentatrice zorgdraagt voor de aan- en afkondiging van de verschillende onderdelen van het event. Het laten doorstromen van diverse items en genodigden door middel van bijvoorbeeld humor, korte info of een ezelsbruggetje is daarin belangrijk. Het inhoudelijke werk zit ‘m dan vooral in weten wie wie is en wat ze gaan doen. De presentatrice kan wat vragen stellen maar dat gaat meer over hun act, presentatie of workshop dan een groter doel zoals bij dagvoorzitterschap. Verder gebeurt het weleens dat er technisch iets verkeerd gaat. Het snel kunnen inspelen op eventuele programma hobbels is dan wenselijk zodat de spanningsboog niet verloren gaat. Contact houden met het publiek is dan ook een pré om alles tot een geheel te maken.

Naomi als presentatrice boeken?

Als presentatrice ben ik energiek, humorvol en alert. Mijn jarenlange ervaring in het theater en op tv maakt dat ik me bewust ben van mijn omgeving en wat er nodig is in alle eenvoud.

Het werken met een auto que is mij bekend en het strak houden van tijdsintervallen mijn kunde.

Publiek warm maken door middel van een peak state of juist aandacht vragen voor een stil moment…

Ik heb allerhande tools omdat te bewerkstelligen maar mijn grootste talent ligt in de improvisatie.

En een dagvoorzitter inhuren?

Zoals bovenstaand al gezegd. Een dagvoorzitter werkt met een doel. En meestal is een dagvoorzitter ook gespecialiseerd in bepaalde thema’s. In de beginfase van een event is het dan ook belangrijk onderzoek te doen naar wat dat doel is. Een dagvoorzitter denkt mee in de aanloop daar naar toe en is hier en daar kritisch om zo het doel goed te kunnen behalen. Wat wil jij dat de aanschouwer aan het einde concreet heeft meegekregen? Het is aan de dagvoorzitter om daar een intake op te maken. Het voorwerk is dus zeer cruciaal!

Als dat duidelijk is dan kan men gaan kijken in welke vorm we dat bij de mensen brengen. Er zijn vele wegen naar Rome dus het is ook fijn om te weten wie jouw publiek is om zo aan te sluiten op de behoefte. Sociaal culturele aspecten en identiteit zijn van belang om rekening mee te houden. Een dagvoorzitter kan misschien heel goed zijn maar niet passen bij een bepaald publiek. Denk aan een conferentie over Indische huisvrouwen wat geleidt wordt door een Poolse mannelijke dagvoorzitter gespecialiseerd in MKB. (ik overdrijf… but you got my point en de kans is zeer groot dat hij de klus ook niet aanneemt…)

Onderdelen die een dagvoorzitter vaak leidt zijn debatten, interviews, vraaggesprekken en opiniestukken. De vorm waarin dat wordt gegoten is heel divers. Van een ronde tafel gesprek tot aan het live digitaal stemmen op een bepaalde stelling omtrent het thema.

Dagvoorzitterschap vraagt dus om sterke communicatieve vaardigheden, gesprekstechnieken en leiderschap. Daarbij is er een constante oordeelloze nieuwsgierigheid nodig om zo de diepere lagen boven te krijgen.

Naomi als dagvoorzitter inhuren?

Mijn 16 jaar lange ervaring als senior communicatie trainer en coach maakt dat ik alles weet over hoor en wederhoor, gesprekstechnieken en luistervaardigheden. Mensen zijn op hun best als ze zich veilig voelen en het is dan ook mijn taak naast inhoudelijk te verdiepen, echt contact te maken met de diverse gasten en publiek. Emoties spelen altijd een rol ook al verdwalen we vaak in het cognitieve gedeelte van het thema. Het contact maken met de onderliggende intrinsieke motivatie is voor mij dan ook altijd een uitdaging. Daar ligt namelijk het gebied van elkaar ontmoeten en verstaan.

Als dagvoorzitter kies ik ervoor mezelf mee te nemen. Daarom houd ik me vooral bezig met 3 intermenselijke thema’s die ook een groot onderdeel zijn van mijn persoonlijke leven. Deze zijn:

  • Diversiteit (etniciteit, LHBTQIA+, afstand van de arbeidsmarkt)

  • Gemeentes (zorg-welzijn, beleid-integriteit, kunst-cultuur

  • Maatschappelijke organisaties ( instellingen, kenniscentra)

Dit zijn gevoelige onderwerpen die ik graag begeleid onder mijn dagvoorzitterschap!

Kortom, wil je een Presentatrice boeken of Dagvoorzitter inhuren?

Mail mij en ik kijk graag vrijblijvend met jouw mee wat we voor elkaar kunnen betekenen!

Presentatrice boeken of Dagvoorzitter inhuren

Congres Genderdiversiteit – Foto: Isabell Janssen

Presentatrice boeken of Dagvoorzitter inhuren

Symposium Ouderen en Seksualiteit – Foto: David Jagersma

 

“You are a good presenter if you know your subject and you can communicate it with passion. Period. That’s all that matters”

– Bettany Hughes

 

presentatrice & Dagvoorzitter

Wil je met mij samenwerken?