Nederlandse stem acteur of actrice

Een Nederlandse stem acteur is een voice over of stem acteur die Nederlands als moedertaal heeft. Nu zou je kunnen denken… eh duh!? Maar het is voor het inspreken van stemmen heel belangrijk dat de acteur of actrice de taal in de basis volledig accentloos kan spreken. Voor het inspreken van een niet Nederlandse tekst is het dus raadzaam een native speaker te gebruiken. Zo is de kans groot dat het in de overdracht volledig overkomt.

Moedertaal ligt het dichtste bij je spel kwaliteiten

Dit heeft o.a. te maken met muzikaliteit en gehoor. Een voorbeeld: jaren lang gaf ik zangles op de vooropleiding Toneelscholen in Amsterdam en Utrecht. De leerlingen die ik had met een Arabische achtergrond en moedertaal hadden veel meer moeite met toon houden op onze Westerse toonladders ( majeur, mineur ). Als ik ze dan vroeg om een liedje te zingen in hun Arabische moedertaal was de melodie consistent, vloeiend en zuiver (makam toonladders). Ook op het toneel zag ik verschillen in spelvaardigheid op het moment dat ik vroeg of de acteur in zijn of haar eigen taal wilde improviseren. Zowel verbaal als non verbaal was er een connectie en de speler werd meer aanwezig.

Tenzij de opdracht is om een beetje accent te hebben of iemand als tweetalig te duiden is een native speaker raadzaam. Voor de helderheid, ik ben deels Surinaams maar je moet mij geen Surinaams accent laten spreken want dat wordt een karikatuur tenzij je heel hard wil lachen!

Vandaar dat ik mezelf liever als Nederlandse stem acteur aanbied…

Hoe ik een Nederlandse stemacteur ben geworden?

Je zou denken dat als je een Toneelschool hebt gedaan het vrij logisch is dat je ook stemacteur bent. Dat is helaas niet het geval. Persoonlijk ben ik  “per ongeluk” in het vak belandt. In een week tijd zeiden 3 mensen dat ik een goede stem had. Lang verhaal kort, ik heb toen wat demo’s opgenomen en 2 maanden later deed ik mijn eerste reclame. Zo kan het dus lopen. Mijn stem is flexibel in intonatie, klank kleur en tempi. Mijn zang achtergrond maakt dat ik makkelijk melodieën maak en zowel heel snel als vertragend kan spreken zonder aandacht te verliezen. Verder ben ik graag kritisch omdat je vaak tijdens het inspreken er pas echt achter komt of de tekst daadwerkelijk loopt. Is dat niet het geval? Dan overleg ik graag met de opdrachtgever voor nog betere alternatieven.

Zoek je voor het inspreken van een (teken) film, radio spot of reclame een Nederlandse stem acteur met de volgende speerpunten:

  • Veelzijdig en creatief met gevoel voor tekstbegrip
  • Muzikale timing
  • Heldere overdracht
  • Oog voor wat het item nodig heeft
  • Alert op inhoudelijke consistentie

Dan ben ik jouw stem! (link)

Nederlandse stem acteur of actrice

“Na de stilte komt muziek het dichtst bij het zeggen van het onzegbare.”- Aldous Huxley

Geluid

Wil je met mij samenwerken?